Full-service communicatiebureau

Wat is zoekmachineoptimalisatie?

Zoekmachineoptimalisatie (in het Engels search engine optimization of SEO genoemd) is het doelbewust aanpassen van je website zodat deze goed in de zoekresultaten van zoekmachines (zoals Google) naar boven komt.

Onderdeel van zoekmachinemarketing

Zoekmachineoptimalisatie is een onderdeel van zoekmachinemarketing, waaronder ook zoekmachineadverteren valt. Bij laatstgenoemde gaat het echter om betaalde advertenties die in de zoekmachine geplaatst worden, terwijl het bij eerstgenoemde gaat om het laten scoren van je website in het natuurlijke zoekresultaat van de zoekmachine.

Laten we het wat duidelijker maken

Om een concreet voorbeeld te geven:

Stel dat je een timmerman bent in Leeuwarden. Je wilt graag dat een potentiële klant jouw website vindt wanneer hij in Google zoekt naar ‘timmerman Leeuwarden’. Jouw website moet daarom hoog in Google staan, anders komt deze potentiële klant niet bij jou terecht.

Je kunt er onder andere op de volgende manieren voor zorgen dat jouw website hoog in Google naar voren komt:

  • Allereerst door de combinatie van de woorden ‘timmerman’ en ‘zoekterm’ regelmatig in de teksten en koppen van je website terug laten komen;
  • Ten tweede door in de URLs van je website deze woorden terug te laten keren, bijvoorbeeld als www.timmerbedrijfjansen.nl/timmerman-leeuwarden;
  • Ten derde kun je aan de ‘achterkant’ van je website (dus in het deel dat niet zichtbaar is voor de bezoeker) zogenaamde metatags en trefwoorden ingeven – ook hierin laat je de woorden ‘timmerman’ en ‘leeuwarden’ terugkeren;
  • Tot slot is het heel belangrijk voor Google dat jouw website regelmatig geüpdatet wordt met bijvoorbeeld een blog of nieuwsbericht: Google heeft een hekel aan websites die nooit iets nieuws melden en zal daarom alleen actieve, dynamische websites hoog in de ranglijsten plaatsen.

Wanneer je al dit bovenstaande doorvoert, dan is dat jouw versie van zoekmachineoptimalisatie. Uiteraard zijn er meer methodes, maar dit zijn de gebruikelijkste.

Zelf doen of uitbesteden?

Het is mogelijk om zelf de zoekmachineoptimalisatie van je website te verzorgen, maar voor een leek kan het allemaal wat overweldigend zijn. Je kunt daarom ervoor kiezen om de zoekmachineoptimalisatie te laten doen door een professioneel communicatiebureau. Wil je je klus aan Studio Mier geven? Wij zijn er voor je!