Full-service communicatiebureau

Hoe schrijf ik een goede blog?

Een goede blog schrijven doe je door kennis van je onderwerp en kennis van je doelgroep te hebben. Is het echt zo makkelijk? Ja. Maar we willen de zaken niet overdreven simpel laten lijken. Gebruik daarom de volgende adviezen voor het schrijven van een goede blog:

1. Begrijp je doelgroep

Wie is je doelgroep? Over wat voor soort dingen leest ze graag? Als je dit niet precies weet is er maar één oplossing: vraag het. Ga de dialoog aan met je doelgroep voordat je begint te schrijven.

2. Denk goed na over het onderwerp

Kies een onderwerp dat je baseert op de interesses van de doelgroep. Om je onderwerp extra relevant te maken kun je inspelen op iets wat op het moment speelt bij de doelgroep. Heb je bijvoorbeeld een groothandel in industriële machines, dan is het natte najaar een goed moment om over waterpompen te schrijven. Geef je artikel een pakkende titel. (Deze mag je later aanpassen als je een betere vindt.)

3. Schrijf een sterke intro

Grijp de aandacht van de lezer met de eerste zin. Maak van de eerste zin een krachtige stelling, een vraag of een grapje. Zorg ervoor dat de eerste zin iets is wat de lezer aan het denken zet. De eerste zin moet er voor zorgen dat er een directe band ontstaat tussen de lezer en jouw blog.

4. Schrijf de hoofdtekst

Nadat je genoeg informatie hebt verzameld kun je aan de slag gaan. Vermijd herhalingen en clichés. Gebruik een online synoniemenwoordenboek als je merkt dat je een bepaald woord te vaak gebruikt. Geef alleen relevante informatie, wijk niet te veel af. Maak je blog tussen de 500 en 1000 woorden; te lange blogs moeten wel héél interessant zijn om de aandacht van de lezer vast te kunnen houden. Eindig de blog met een aansporing tot actie: je wilt immers dat de lezer na het lezen iets doet (bellen, kopen, mailen, delen, wat dan ook).

5. Laat de blog er mooi uitzien

Giet de blog in een mooie vorm. Gebruik passend beeldmateriaal. Zorg voor tussenkoppen om te voorkomen dat de blog een grote lap woorden wordt.

Er is altijd meer

Natuurlijk kun je altijd meer doen om je blog beter te maken. Een écht goede blog bevat bijvoorbeeld ook een stukje zoekmachineoptimalisatie. Wil je dat wij van Studio Mier je helpen bij het opzetten van jouw blogpagina? Of wil je dat wij de blogs schrijven voor jouw bedrijf? Onze ervaren tekstschrijver uit Rotterdam schrijft teksten voor organisaties in heel Nederland. Informeer naar de mogelijkheden!