Full-service communicatiebureau

Hoe herken ik een goede website?

Wat maakt een website een goede website? Daar denken wij bij Studio Mier dagelijks over na. Voordat we in detail gaan treden kunnen we de volgende regel delen: een website is goed, wanneer deze zijn doel bereikt.

Dat klinkt echter ietwat vaag. Daarom hebben we de volgende punten opgesteld om je wat meer houvast te geven.

1. De boodschap wordt direct duidelijk

Een website is goed wanneer je in één oogopslag op de homepage ziet wat het product of de dienst is die wordt aangeboden. (Of als het om een niet-commerciële site gaat: waar de stichting of vereniging voor staat.)

2. Balans tussen schoonheid en functionaliteit

Een website is goed wanneer de schoonheid van het ontwerp niet afdoet aan de functionaliteit, en wanneer de functionaliteit niet afdoet aan de schoonheid van het ontwerp.

3. Eenvoudige navigatie

Een website is goed wanneer de websitebezoeker op zijn intuïtie de gewenste informatie kan vinden, zonder daarbij het gevoel te hebben te veel te moeten zoeken. (Een website mag geen doolhof zijn.)

4. Supersterke inhoud

Een goede website legt de focus op datgene wat de klant nodig heeft, en niet op wat er verkocht moet worden. Dit doe je door je website te vullen met sterke teksten en afbeeldingen. Je deelt kennis, vertelt verhalen, geeft in woord en beeld informatie waar de klant iets aan heeft. Een blog is hier een goed voorbeeld van, maar ook deze Kennisbank bestaat om die reden.

5. Snel als de wind

Een goede website is snel. Wanneer een bezoeker te lang moet wachten op het laden van een pagina, haakt hij af. Optimaliseer daarom als website-eigenaar het foto-, video-, en geluidsmateriaal dat je online plaatst.

6. Makkelijk leesbaar

Een goede website is makkelijk leesbaar. Dit houdt niet alleen in dat de teksten afgestemd moeten zijn op het niveau van de doelgroep, maar ook dat de tekstkleur en achtergrondkleur goed moeten zijn. Voorkom moeilijk leesbare kleurcombinaties, zoals donkerblauwe tekst op een zwarte achtergrond, of gele tekst op een witte achtergrond.

7. Geoptimaliseerd voor Google

Een goede website is vindbaar in Google. Dit gebeurt echter niet vanzelf: om hoog in de zoekresultaten van Google op te duiken, moet je veel werk steken in je website. Zoekmachineoptimalisatie (in het Engels search engine optimalisation of SEO) is daarom onmisbaar.

Ben je van plan een website te maken? Houd dan bovenstaande regels in acht. Ook als je het maken van een website aan iemand anders overlaat, kun je aan de hand van deze lijst controleren of je een website van hoge kwaliteit krijgt. Of laat je website door Studio Mier maken! Ons communicatiebureau uit de regio Rotterdam stelt altijd de hoogste eisen aan iedere website die wordt opgeleverd.