Full-service communicatiebureau

Hoe doe ik goede zoekmachineoptimalisatie?

Het verzorgen van zoekmachineoptimalisatie (in het Engels search engine optimization of SEO genoemd) doe je aan de hand van enkele belangrijke stappen die eenvoudiger lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dat zeggen we niet om je bang te maken, maar omdat het zo is: zoekmachineoptimalisatie is een bedrijfstak waarmee specialisten veel geld verdienen, hetgeen aanduidt dat het een vak apart is.

Een concreet voorbeeld

Desondanks zullen onze Mieren enkele van deze stappen uit de doeken doen aan de hand van een concreet voorbeeld:

Stel dat je een timmerman bent in Leeuwarden. Je wilt graag dat een potentiële klant jouw website vindt wanneer hij in Google zoekt naar ‘timmerman Leeuwarden’. Jouw website moet daarom hoog in Google staan, anders komt deze potentiële klant niet bij jou terecht.

Je kunt er onder andere op de volgende manieren voor zorgen dat jouw website hoog in Google naar voren komt:

  • Allereerst door de combinatie van de woorden ‘timmerman’ en ‘Leeuwarden’ regelmatig in de teksten en koppen van je website terug laten komen;
  • Ten tweede door in de URLs van je website deze woorden terug te laten keren, bijvoorbeeld als www.timmerbedrijfjansen.nl/timmerman-leeuwarden;
  • Ten derde kun je aan de ‘achterkant’ van je website in je contentmanagementsysteem (dus in het deel dat niet zichtbaar is voor de bezoeker) zogenaamde metatags en trefwoorden ingeven – ook hierin laat je de woorden ‘timmerman’ en ‘Leeuwarden’ terugkeren;
  • Tot slot is het heel belangrijk voor Google dat jouw website regelmatig geüpdatet wordt met bijvoorbeeld een blog of nieuwsbericht: Google heeft een hekel aan websites die nooit iets nieuws melden en zal daarom alleen actieve, dynamische websites hoog in de ranglijsten plaatsen.

Wanneer je al dit bovenstaande doorvoert, dan is dat jouw versie van zoekmachineoptimalisatie. Uiteraard zijn er meer methodes, maar dit zijn de gebruikelijkste. Bovendien doe je zoekmachineoptimalisatie zelden voor maar één zoekterm. Naast ‘timmerman Leeuwarden’ moet je je website bijvoorbeeld ook optimaliseren voor de termen ‘timmerman Friesland’, ‘klusbedrijf Leeuwarden’ en ‘timmerbedrijf Leeuwarden’.

Het is en blijft een uitdaging

We herhalen het echter nogmaals: zoekmachineoptimalisatie is geen eenvoudige klus wanneer je het als leek op je moet nemen. Mocht je advies willen van onze Mieren, neem dan contact met ons op. Ook wanneer je de volledige zoekmachineoptimalisatie van je website aan ons wilt overlaten zijn wij er voor je.