Full-service communicatiebureau
 • Facebook is dood: de opkomst en ondergang van social media

  Facebook is dood. Wat ooit een levendige online gemeenschap was waarop persoonlijke boodschappen werden uitgewisseld, is nu een levenloze chaos van gerecyclede 9GAG-filmpjes en ongrappige memes geworden. Het plaatsen van een persoonlijk bericht op het profiel van een vriend voelt tegenwoordig raar.

  Zodra het voor de gebruiker opdringerig en achterhaald voelt om een medium voor zijn oorspronkelijke doel te gebruiken, weet je dat het einde van dat medium nabij is. Het is niet de eerste keer dat social media in een afgrond storten. Herinner jij je Hyves en MySpace nog?

  De geboorte van social media
  Hoe begint de populariteit van social media? Wij, de Mieren, hebben over de jaren vastgesteld dat de populariteit van social media in de beginfase altijd te danken is aan een jonge doelgroep. De doelgroep van 16 tot 24 jaar bepaalt of een social media aandacht verdient.

  Vanuit die groep waaiert het medium uit naar andere leeftijdgroepen: de elf- tot vijftienjarigen stappen aan boord en ook de 25- tot 35-jarigen erkennen het medium.

  Money, money, money!
  Zodra een social medium in de schijnbaar eindeloze lift naar de top zit, stappen ook adverteerders aan boord. Dit uiteraard tot veel genoegen van de eigenaar van het social medium, want laten we eerlijk zijn over de intenties van de eigenaar: hij wil geld verdienen – heel veel geld. En dat lukt: Facebook genereerde in het tweede kwartaal van 2017 zo’n 9 miljard Amerikaanse dollars aan advertentie-inkomsten.

  Maar tegen welke prijs? Facebook wordt als steeds onpersoonlijker ervaren. Commerciële uitbuiting zorgt bij de social media voor een grote clash die onherstelbare schade veroorzaakt.

  Wij zijn het betaalmiddel
  Wij, de gebruikers van het medium, vinden het vaak o zo sympathiek dat we er gratis gebruik van mogen maken. Wat lief dat Facebook nog steeds gratis is! Wat fijn dat we niet moeten betalen voor YouTube! Maar onthoud één ding: wanneer je niet hoeft te betalen voor een product, kun je ervan uitgaan dat je zélf het product bent.

  Niet jij bent de klant, maar de adverteerders zijn de klanten! Wanneer het aankomt op social media, ben jij het product en al jouw waardevolle gegevens (demografie, koopgedrag) zijn de valuta.

  Het grote bedrog
  Het bovenstaande is dan ook de reden dat commerciële uitbuiting zo onverenigbaar lijkt te zijn met social media: omdat wij, de gebruikers, de illusie willen hebben dat het social medium van ons houdt – dat het er is voor ons welzijn. Zodra de ware intentie van het medium (veel geld verdienen!) te veel doorsijpelt, voelen we ons bedrogen en haken we af.

  Vanaf de top kun je alleen nog naar beneden
  Op zijn hoogtepunt in 2010 had Hyves tien miljoen gebruikers. Ondanks het beeld dat heerste dat Hyves vooral door jongeren werd gebruikt, was de gemiddelde leeftijd op dat moment al rond de dertig jaar. Waarom ging het bergafwaarts? De oorspronkelijke (en grootste groep) gebruikers van 16 tot 24 jaar haakte af omdat het niet meer ‘hun’ site was en omdat de commercie er te dik op lag. Bovendien kwamen er nieuwere, hippere media om te ontdekken, met een internationale insteek bovendien, zoals Facebook. Dus stapte de oergroep over naar Facebook, alwaar het hele proces opnieuw begon.

  Onze moeders (en hun aankondiging van het einde)
  In 2013 werd Hyves opgeheven. Hoe lang zal Facebook nog bestaan? Wij vermoeden dat binnen drie jaar Facebook als populair sociaal medium zal ophouden te bestaan. Bij social media weet je dat je ondergang nabij is wanneer ook je moeder van zestig en je nichtje van acht een account aanmaken. (Niets ten nadele van onze moeders en nichtjes uiteraard; we houden heel veel van jullie.)

  Zijn er nog wel relevante social media?
  Natuurlijk wel. Instagram, Twitter, LinkedIn, Tumblr en YouTube genieten nog steeds grote populariteit. Zelfs Facebook heeft voorlopig nog enigszins bestaansrecht. Dat is niet te ontkennen; zelf hebben we ook nog steeds een profiel. Social media blijven voor jou en je bedrijf nog steeds een uitstekend platform om bijvoorbeeld nieuwe blogposts aan te kondigen.

  En dit is belangrijk! In een onderzoek van Social Media Examiner onder drieduizend marketeers zegt meer dan de helft van de ondervraagde marketeers dat de tekstuele inhoud van sociale media belangrijker is dan de visuele inhoud. Als bedrijf houdt dit in dat je meer blogs moet schrijven om de social mediagebruikers aan te spreken. Wat natuurlijk ook mogelijk is: je laat de blogs schrijven.

  De toekomst ligt aan de horizon
  Met social media is het leuke, dat er altijd nieuwe bijkomen. Wie weet wat volgend jaar hip en happening is? De toekomst ligt aan het einde van een lange kronkelweg die we gezamenlijk volgen. Wat zullen we onderweg tegenkomen? Wij houden je op de hoogte!

  Wij wensen je een inspirerende dag,
  Studio Mier

   

   


  Deze blog is geschreven door Vincent Alblas | Vincent is een schrijfgrage dertig-plusser met een obsessie voor marketing. Als tekstschrijver en marketeer in de regio Rotterdam werkt hij voor klanten in Nederland en Vlaanderen.

Meer Bloggen?

 • Vind mij, alsjeblieft (en snel een beetje!)

  Tranen met tuiten hebben wij gehuild toen wij (lang geleden) puistige tienermieren waren. We vreesden nóóóóit de liefde van ons leven te vinden. ‘Onbekende vrouw, vind mij, alsjeblieft,’ wilden we van de daken schreeuwen. Bekend gevoel? Niet vreemd, want allemaal willen we gevonden worden. Toen én nu.

  Meer ›

 • Word jij ook een doe-het-niet-zelver?

  De moeilijkste stap op weg naar een 100% professionele onderneming is erkennen dat je sommige dingen beter niet zelf doet. Toch wil je als ondernemer vaak niet toegeven dat je gewoon minder goed bent in bepaalde zaken. Tot op zekere hoogte kunnen we dat accepteren, zeker wanneer het om gevaarlijke dingen gaat. Heb je geen verstand van elektriciteit, dan moet je geen kabels gaan leggen.

  Meer ›

 • Geen mobieltjes, Google wordt streng: dit is 2020

  Ben jij ook iemand die wil weten hoe de toekomst er uitziet? Onze Mieren zijn altijd nieuwsgierig. Communiceren we over vijftig jaar telepathisch dankzij elektronische chips in onze hoofden? Zo ver in de toekomst kijken we niet, maar wat 2020 ons gaat bieden kunnen we wel verklappen. Kijk met ons mee!

  Meer ›